• Kövess minket!

Nemzetközi

Opel Finn Gold Cup - Zsombi 2. az éremfutamon 5. összetettben

Opel Finn Gold Cup - Zsombi 2. az éremfutamon 5. összetettben

Opel Finn Gold Cup - Zsombi 2. az éremfutamon 5. összetettben

Berecz Zsombor 2. helyen ért célba a versenyt záró Éremfutamon az olimpiai Finn Osztály világbajnokságán és így összetettben az 5. helyen végzett az Opel Finn Gold Cupon Balatonföldváron.

A hét futam alapján a 113 indulóból az első tízbe került versenyzők dupla pontszámért futott versenyére a Medal Race-re némi halasztás után gyenge kelet-északkeleti szélben került sor. Berecz végig kitűnően versenyzett. Az első – széllel szemben cirkáló – szakaszon 4. helyen kerülte a bóját, majd a következő hátszélben egyet előrébb lépett a mai napra a világ tíz legjobbjának bizonyult versenyzője között. A második krajcban (cirkáló szakaszon) megerősítette ezt a 3. helyet, és a befutóig tartó hátszélben nagyon türelmes és okos vitorlázással megelőzve a görög Mitakiszt 2. helyen ért célba.

A vízen néző- és kísérőhajókon sokszáz magyar szurkoló köszöntötte legjobb magyar vitorlázót a célba futás után.

Berecz Zsombor ezzel a nagyszerű eredménnyel is 5. maradt az összetett sorrendben, mert az Éremfutamot az előtte egy ponttal kezdő holland Nicholas Heiner nyerte. Ugyan a dobogós helyeken végző ellenfeleket több hellyel is legyőzte, azoknak még hátrébb is kellett volna csúszni az ő előre lépéséhez.

A világbajnok a svéd Max Salminen lett, aki 2012-ben Fredrik Lööf mancsaftjaként volt Starban olimpiai bajnok (aki meg Finnben volt korábban világbajnok...). Ezüstérmes a francia Európa-bajnok Jonathan Lobert, míg a bronzérmet Éremfutam győzelmének köszönhetően Nicholas Heiner érdemelte ki. A negyedik helyen a 2014-ben világbajnok Ed Wright végzett, Zsombi előtt.

A versenyben indult maradék 103 hajó még egy utolsó futamra rajtolt el az Éremfutam után. Így teljes összetett eredmény és díjkiosztó csak ennek befejezése után lesz.

A balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet vitorlázói és önkéntesei, illetve a Fluck Bence vezette versenyrendezőség kitűnőre vizsgázott a világbajnokság, az Opel Finn Gold Cup magas színvonalú lebonyolításával. A hét folyamán hallottak alapján 32 nemzet vitorlázói értenek egyet ezzel a kijelentéssel.

Ruji

 

Eredmények:

http://compassmagazin.hu/images/2017.09/MR.pdf