• Kövess minket!

Hazai

Fa Nándor lett az MVSZ tiszteletbeli elnöke

Fa Nándor lett az MVSZ tiszteletbeli elnöke

Fa Nándor lett az MVSZ tiszteletbeli elnöke

A Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnöknek választotta Fa Nándor vitorlázót, aki számos nemzetközi eredménnyel és több évtizedes munkájával segítette a magyar vitorlázás fejlődését. 
 
Elismerésben részesült Fa Nándor, az egyik legismertebb magyar vitorlázó: a Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnökévé választotta.
„Fa Nándor érdemeit hosszasan lehetne sorolni, amelyek egyenként is elegendőek lennének egy ilyen elismeréshez. Egy fantasztikus életút, fantasztikus teljesítményekkel. A mostani alkalomnak különleges apropót ad az, hogy Fa Nándor Spirit of Hungary nevű hajójával pontosan egy évvel ezelőtt, 2017. február 8-án fejezte be a franciaországi Les Sable-d'Olonne kikötőjébe visszatérve a Vendée Globe egyszemélyes földkerülő vitorlásversenyt, amelyen kitűnő eredménnyel, a 8. helyen ért célba. Ezzel nemzetközi szinten egy újabb kiemelkedő teljesítmény erősíti a magyar vitorlázás hírnevét” - mondta Dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.
Fa Nándor 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt - külső segítség nélkül - teljesítette a Vendée Globe-ot, ezalatt 27 850 tengeri mérföldet vagyis 51 578 kilométert hajózott 12,35 csomós (22,87 km/óra) átlagsebességgel.
Fa Nándor az elismerést megköszönve azt mondta: „Üzenetértékű számomra, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség vezetése ily módon is jelezni kívánja a munka és a teljesítmény iránti elkötelezettségét. Köszönöm a bizalmat, amit igyekszem megszolgálni. Ismereteim szerint a kitüntető cím nem jár kötelezettséggel, megfogalmazott feladatokkal, de ahogy eddig is, úgy ezután is megteszem a tőlem elvárhatókat a sportág érdekében, úgy magánemberként, mint tiszteletbeli elnökként egyaránt.”

Föld-kerülések, Balaton-kerülések
 
Fa Nándor nem csak a Vendée Globe-on ért el emlékezetes eredményeket: sikeres finn dingi-vitorlázó, magyar hajótervező és -építő, ötszörös Föld-kerülő, óceáni szólóvitorlázó. Első magyar hajósként társával, Gál Józseffel, a 31 lábas Szent Jupát vitorláshajón megkerülte a Földet. Hatvanlábas versenyhajóit maga tervezte, javarészt maga építette, menedzselte és versenyzett velük. A Barcelona World Race 2014-15 páros Föld-kerülő vitorlázóversenyt új-zélandi társával Conrad Colmannal teljesítette. Három sikeres szóló Föld-kerülő versenye volt: a BOC Challenge-en 1990-91-ben 11. helyen végzett, 1992-93-ban az 5. helyet szerezte meg a Vendée Globe-on, majd a már említett 2016-17-es Vendée Globe-on a nyolcadikként zárt.  Ötször kerülte meg vitorlás hajóival a köznyelv által rettegettnek tartott Horn-fokot, tízszer szelte át Egyenlítőt. Számos Atlanti-óceánt átszelő szóló-, csapat- és páros hajóútja közé tartozik a Transat Jacques Vabre 1997 páros verseny, ahol társa a spanyol Albert Bargues volt (4.hely).
2001-ben pedig megalapította az úgynevezett „hazai mini Vendée Globe”-ot, amely a hazai high-tech hajótervezés és versenyzés motorja. A Fa Nándor által rendezett Balaton-kerülő, nonstop szólóvitorlázó-verseny 17 éve közel száz sikeres balatoni szólóvitorlázó fejlődését szolgálta és számos kiváló high-tech versenyhajó megszületésének adott inspirációt.
 

 

A Magyar Vitorlás Szövetségről

Az 1929-ben alakult Magyar Vitorlás Szövetség a tagegyesületek szervezete, az egyes vitorlázók egyesületi tagságukon keresztül válnak a sportág részévé. A szövetségnek közel A szövetségnek 140 tagszervezete van, amelyen belül közel négyezer engedéllyel rendelkező sportoló versenyez. Magyarország tavain a tagegyesületek évente összesen több mint kétszáz vitorlás versenyt rendeznek. A versenyzők 50-55 különböző kategóriában, hajóosztályokban mérkőzhetnek az országos bajnoki címekért. A magyar vitorlázás aktívan kapcsolódik a nemzetközi versenyélethez is. A Balatonon évente négy-hat alkalommal kerül sor különféle hajóosztályokban világ és Európa-bajnokságokra, Európa Kupa futamokra.