• Kövess minket!

Nemzetközi

Lejárt a nevezési határidő az America’s Cup – on!

Lejárt a nevezési határidő az America’s Cup – on!

Lejárt a nevezési határidő az America’s Cup – on!

A 36th America’s Cup – nak hivatalosan június 30. volt a nevezési határideje ameddig lehetett jelezni a részvételi szándékot a versenyre, igaz, ha meg valaki esetleg szeretne csatlakozni a kihívók sorához, annak November 30. az utolso idópont amig ezt megteheti igaz ekkor már kicsit költségesebb lesz.

Az eddig nevezett csapatokról annyit lehet már tudni, hogy a Challenger of Record – ja a Luna Rossa (ITA), emellett Sir Ben Ainslie INEOS Team UK – je illetve, az American Magic nevezett a New York Yacht Club színeiben, emellett egy Szardiniai kihívóról is esett szó még de a csapat hivatalos nevezést nem adott még le. Ezután talán érdemes kicsit áttekinteni a kíhívók listáját melyik csapat milyen vitorlázókkal és tervezőkkel erősítettek a 36th America’s Cup - ra.

 

INEOS Team UK

Sir Ben Ainslie – éknél, nagyjából megmaradt az előző Kupa csapat, ami biztos változás, hogy megszerezték az olimpiai arany és ezüstérmes Iain Jensen – t, aki a Bermudákon még az Artemis csapatát erősítette. A négyszeres Kupa győztes Grant Simmer – t már korábban leigazolták, de ő nem a vízi csapatot fogja erősíteni. A tervezők terén is belehúzott a csapat a fő tervezőjük Nick Holroyd lett aki a holland  Rolf Vrolijk – el fog dolgozni aki korábban a 2003 és 2007 – es győztes Kupa hajókat tervezte. A tervező csapathoz csatlakozott még Len Imas, Hal Youngren és a francia Gautier Sergent aki a North Sails egyik vezető tervezője. Imas és Youngren, a 34th America’s Cup – on az ETNZ – vel, a 35th America’s Cup – on pedig az Oracle Team USA – val dolgoztak együtt a hydro és aerodinamikai tervezésen. Imas emelett a VOR – ra, a Vendée Globe – ra és a Jules Verne Trophy – ra is tervezett több hajót.

 

INEOS TEAM UK Sailing Team: 
Ben Ainslie (GBR) – Skipper and Team Principal
Jono Macbeth (NZL/GBR) – Sailing Team Manager 
Giles Scott (GBR) – Tactician
Leigh McMillan (GBR) - Helmsman

David Carr (GBR) – Grinder 
Nick Hutton (GBR) – Grinder and Trimmer
Joey Newton (AUS/GBR) – Trimmer 
Graeme Spence (AUS/GBR) - Grinder 
Iain Jensen (AUS) – Wing Trimmer

 

American Magic

Az amerikai kihívónál az American Magic – nél is bejelentették már, hogy nagyjából milyen vitorlázók fogják alkotni a csapatot. A New York Yacht Club színeiben induló csapat skipper - e és csapatigazgatója Terry Hutchinson lesz. A csapat vitorlázói eddig már több America’s Cup kampányban vettek részt és közülük hárman már nyertek is Kupát. A csapatban nyolc olimpikon van aki közül mondjuk Paul Goodison már nyert is ilyen eseményt, illetve összesen több mint hatvan Világbajnoki címmel büszkélkedhetnek különböző hajóosztályokban. A kormányos Dean Barker lesz, aki már nyert (és vesztett) is Kupát, és aki tavaly még a Softbank Team Japan – t kormányozta a Bermuda – kon. A trimmerek közül talán Paul Goodisont érdemes kiemelni aki tud egyet s mást a Foileres vitorlázásról, mert az olimpiai aranyérme mellett az elmúlt három évben nem igazán talált legyőzőre a Moth osztály Világbajnokságain.

 

Sailing Team American Magic:

Skipper & Executive Director:
Terry Hutchinson (USA)

Helms/Tacticians:
Dean Barker (NZL)
Andrew Campbell (USA)
Bora Gulari (USA)
Ian Moore (GBR)

Sail Trimmers:
Trevor Burd (USA)
Maciel Cicchetti (ARG)
Paul Goodison (GBR)
David Hughes (USA)

Specialists:
Matt Cassidy (USA)
Sean Clarkson (NZL)
Jim Turner (NZL)

Grinders:
Cooper Dressler (USA)
Luke Muller (USA)
Caleb Paine (USA)
Luke Payne (AUS)
Joe Spooner (NZL)

Head Coach:
James Lyne (USA)

 

Luna Rossa

Az olaszoknál még nincs hivatalos névsor, de ami biztos hogy a TP52 – es sorozatban is szereplő nevek egy jó része ott lesz a 75 lábas hajó is. Ennek fényében valószínű Francesco Bruni lehet majd a kormányos, de például Jimmy Spithill is aláírt már újra a csapatnál. A csapatból nem lehet kihagyni a szintén több America’s Cup kampányt végigcsinált Massimilano (Max) Sierna – t, de Vasco Vascotto is valószínű benne lesz majd a csapatban a 75 lábas hajón is.

 

A 2021 – es America’s Cup fontosabb dátumai:

2018.08.31 – Az America’s Cup döntő és a Prada Cup helyszínének véglegesítése

2018.12.31 – A késői kihívók utolsó lehetséges nevezési ideje

2019.03.31 – Az egyes számú hajó bemutatása

2019.06 – 12 – 2 helyszínen America’s Cup World Series Event

2020.02.01 – A kettes számú hajó bemutatása

2020.01 – 12 – 3 helyszínen America’s Cup Worlds Series Event

2021.01 – 02 – The Prada Cup Challenger Selection Series

2021.03 -  The America’s Cup Match