• Kövess minket!

Nemzetközi

Jól szerepeltek a magyar versenyzők az Optimist Európabajnokság - on

Jól szerepeltek a magyar versenyzők az Optimist Európabajnokság - on

Jól szerepeltek a magyar versenyzők az Optimist Európabajnokság - on

A 2018. évi Optimist Európa Bajnokságon hazánkat négy fiú és három lány, valamint csapatvezető és edző képviselte:

Borda Levente Spartacus VE HUN 2005

Tóth Attila Spartacus VE HUN 1331

Verbély Mátyás Spartacus VE HUN 1178

Zolnai Sámuel Spartacus VE HUN 1343

Chiara Lisa Carra Balatonfüredi YC HUN 1310

Fehér Boróka Balatoni YC HUN 1912

Nagy Réka Dóra Tihanyi HE HUN 375

Csapatvezető – Bakóczy Róbert Balatoni YC

Edző - Török Péter Spartacus VE

A csapat június 18 -án érkezett a verseny helyszínére. A hajók, a motoros, az összes felszerelés, és a gyerekek autóval jutottak el Scheveningenbe. A versenyt megelőzően nény nap edzés, a hajók és a felszerelés felmérése, a hivatalos nevezés szerepelt a programba. A megnyitó ünnepséget követően június 25-én a kvalifikációs futamokkal elkezdődött a verseny. A fiúk küzdelmében negyvenhárom ország százötven versenyzője, míg a lányoknál száztizennégy versenyző állt rajthoz. A versenyutasításban leírtak szerint, minimum öt kvalifikációs futam teljesülésével kezdődhetett a final race, ahol a fiúk, és a lányok is arany, ezüst csoportokban folytathatták a versenyt. Az első három versenynapon minkét mezőny (fiú – lány) hét futamot teljesített, így a hátra lévő három futamban mindenki a final race csoportjaiban vitorlázhatott. A kedvező időjárásnak köszönhetően a döntőben is minden futam teljesült.

A fiúk küzdelmében versenyzőink közül minden fiú az aranycsoportba jutott, mely az előző évhez hasonlóan megnyugtató eredményének számít. A végeredményt illetően Tóth Attila huszonnegyedik, Borda Levente harminchetedik, Verebély Mátyás hatvannegyedik, Zolnai Sámuel hetvenharmadik helyen végzett. Az aranycsoportba jutást követően mindannyian visszaestek, az addigi jó helyezéseikhez képest.

A lányok közül Fehér Boróka az aranycsoportba szerepelt és kitűnő helyezést ért el! A végeredményben tizennegyedik helyen zárta az Európa Bajnokságot, amely kimagasló eredmény!  Chiara Lisa Carra és Nagy Réka Dóra az ezüst csoportban végeztek. Chiara tizenhetedik, míg Réka harmincnegyedik lett.

A verseny helyszínén a hajóosztály számára nem mindig voltak ideális vitorlázási körülmények.  A sokszor gyenge, hat – nyolc csomós szélhez, harminc –negyven méter/perc áramlás társult, amely a verseny végére a hatvan méter/percet is elérte. A tenger felöl fújó szél (350 – 40 fok), szerencsére többször is felerősödött, és a nap második felében elérte a tizenhárom – tizennyolc csomós erősséget. A szélhez, az ár-apály váltástól függően, 30 – 50, illetve 200 -220 fokról a fent említett erős áramlás társult. A futamok rajtjainál és a pályastratégiában is számolni kellett az éppen aktuális áramlási viszonnyal. A rendezők, a nehéz helyzetre tekintettel, egy igen jól használható áramlási térképet mellékeltek az edzők és a versenyzők munkáját segítve. A térkép a versenynapokon fél órás bontásban mutatta az áramlási viszonyokat.

A versenyzők mindegyikéről elmondható, hogy jól elsajátították a helyi szél- hullámviszonyok között elvárt hajóvezetési stílust.  A kvalifikációs futamokban Tóth Attila két futamot is nyert, tízedik helyen jutott be az arany csoportba. Borda Levente hetedik-nyolcadik helyezésével szintén jól kezdett, a vezető hajók között vitorlázott.  Verebély Mátyi is tudott a mezőny elejében vitorlázni (7, 13), sajnos két BFD-t is begyűjtött. Zolnai Samu is egy BFD-vel nehezítette pontjainak alakulását, legjobb futameredménye egy tízedik hely volt.  Fehér Boróka szépen, tisztán vitorlázott. Az alapszakaszban és a döntő futamokban is tudott az első tízben célba érni (5-8, illetve 7). A nehéz rajtok ellenére, legtöbbször a mezőny elejébe tudott vitorlázni. Chiaranak a döntő futamok egyikében sikerült a harmadik helyen célba érnie, mely elégtétel volt a több átlagos futam mellett. Chiara végig nagy küzdelemben volt, soha nem adta fel. Rékának komoly küzdelmet jelentett az EB. Több sikeres rajtot és szép mezőnyhelyzetet tudott kialakítani, ennek ellenére a középmezőnyben vitorlázott. Becsületesen, nagy alázattal versenyzett!

A verseny helyszínének és időpontjának igazi oka a Volvo Ocean Race befutója volt, mely az egész várost (Hága – Scheveningen) lázban tartotta. Fantasztikus élmény volt látni a VOR hajók befutóját és naponta találkozni velük. Ha azt vesszük figyelembe, hogy a VOR hajókban érintett országok köztudatában milyen mélyen jelen van a vitorlázás, mi magyarok nagyon szépen teljesítettünk az Optimist EB-n!

Köszönjük a Magyar Vitorlás Szövetség, a T-System, az érintett klubok, és a szülők segítségét és támogatását!

Eredmények:

http://optimist.hu/files/versenyeredmenyek/2018/2018_eb_boys.pdf http://optimist.hu/files/versenyeredmenyek/2018/2018_eb_girls.pdf

 

Török Peti